RODO w Panoptykonie – bez większych zmian

W skrócie
RODO_grafika

Od jutra (25 maja) zacznie być w pełni stosowane europejskie rozporządzenie o ochronie danych osobowych (RODO). Z perspektywy Panoptykonu – który powstał po to, by chronić prawa i wolności ludzi w zetknięciu z praktykami nadzoru i wszechobecnym gromadzeniem danych – to dobra, długo wyczekiwana zmiana. Byliśmy zaangażowani w prace legislacyjne, których owocem jest RODO, od samego początku (Komisja Europejska ogłosiła konsultacje swojego pomysłu w październiku 2010r. – to był ten moment!). Dzięki nowym przepisom łatwiej nam będzie walczyć ze złymi praktykami tych firm, które do tej pory eksploatowały dane osobowe i liczyły zyski bez oglądania się na nasze prawa.

Jako Panoptykon także przetwarzamy dane i musieliśmy upewnić się, że nasze procedury są zgodne z RODO. Znacie nas nie od dziś, więc wiecie, że zbieranie zbędnych danych, automatyczne zapisywanie Was na listy mailingowe czy przekazywanie Waszych danych innym podmiotom nie leży w naszej naturze. Dlatego nie mamy dla Was żadnych rewolucyjnych wieści, a jedynie przebudowaną politykę prywatności, w której – w czytelniejszy niż wcześniej sposób – opisaliśmy, jak przetwarzamy dane osób, które się z nami kontaktują w różnych kontekstach.  Rozbudowaliśmy także klauzule informacyjne o elementy wymagane przez RODO (m.in. o informację o przysługujących Wam uprawnieniach).

Wszystkie informacje znajdziecie w zaktualizowanej Polityce prywatności. Zwróćcie szczególną uwagę na sekcję: Dane użytkowniczek i użytkowników stron panoptykon.org i cyfrowa-wyprawka.org.

Komentarze

RODO narusza prawo do ochrony danych osobowych właścicieli domen internetowych nie prowadzących działalności gospodarczej. Bo w przypadku małych stron, blogów, dane adresu zamieszkania są takie same jak dane administratora danych osobowych (które dane nie są używane inaczej niż do zakładania kont lub używania statystyki odwiedzin). Z jednej strony człowiek ma prawo nie ujawniać danych osobowych przy rejestracji domeny www, z drugiej ma ujawniać te dane na stronie internetowej. Czyli coś tu jest nie tak.

Ogólnie RODO popieram - w końcu koniec z wyzbywania nas prywatności bez naszej wiedzy i zgody na to. Ale zostają przynajmniej 2 tematy:
- co z małymi forami dla osób z problemami, gdzie administrator nie chce świecić danymi osobowymi - bo zwyczajnie sam może się bać je wystawić?
- co z podmiotami zagranicznymi, które nadal będą zbierać nasze dane bez zgody i pytania o to. Np. kupiłam Windowsa 10 BO MUSZĘ - nie da się kupić ósemki, a mam programy na Windows, a ten wszystkie moje dane wysyła do siedziby Microsoftu, a tego nie chcę.

Czy mogę Was prosić o komentarz do tej sprawy?

w przypadku for - chodzi o fora prowadzone przez osoby prywatne (potrzebny mail do rejestracji, pseudonim będący nazwą użytkownika). Tu też kwestia prywatnych stron zaktywnymi komentarzami, czyli np. blogi.

@Arisa: RODO nie dotyczy działalności czysto domowej lub osobistej, więc jeśli Twoim zdaniem te aktywności się mieszczą w tych ramach, to RODO stosować nie trzeba. Co do punktu drugiego, jeśli czujesz, że Twoje prawa są naruszane przez Microsoft, to zachęcamy do podjęcia działań :) W naszym przewodniku RODO na tacy tłumaczymy, co i jak (są też wzory): https://panoptykon.org/rodo-na-tacy-V 

Nie jesteśmy w stanie pomóc bardziej, bo podobnych pytań trafia do nas wiele, a w naszym zespole jest tylko trójka prawników. Zachęcamy do śledzenia naszej strony - wszystkie zgłaszane problemy i wątpliwości rejestrujemy oraz planujemy cykl artykułów, w których będziemy pokazywać dobre i złe praktyki. Pozdrawiam!

Mam podobny problem. Nie mogę założyć żadnego forum, bo żaden prawnik nie jest w stanie odpowiedzieć na pytania związane z RODO - między innymi w przypadku for. Wymaganie adresu pozbawionego danych osobowych, nazwy użytkownika nie używanej na innych forach oraz deklaracja użytkownika, że nie używa ich gdzie indziej). Tego prawnik mi nie odpowiedział - Państwo też tu piszą - "jeśli Twoim zdaniem" - a co jeżeli przysoli mi potem Prezes UODO 10 milionów kary bo swoich personaliów podać nie chcę?

Właśnie w ten sposób nie powstanie nowe forum o prywatności, bo zwyczajnie nowych przepisów się boję, a jeszcze mogę stracić pracę lub nie dostać nowej o to, że będę musiała podać swoje dane osobowe w regulaminie. Mimo, że pracodawcy nie mogą i nie mogli szukać informacji w sieci o pracowniku - dalej będzie to praktykowane i nie będzie to w praktyce możliwe do sprawdzenia.

Dobrze @Wiktor pisze, że to nowe prawo to jedna wielka hipokryzja. Dane właściciela domeny chronione, ale i tak serwery zbierają IP, a tą daną można zaklasyfikować jako dane osobowe i dane właściciela muszą być upublicznione.

@JutroKtośPrzyjdzie: Musiałaby Pani naprawdę straszne rzeczy na tym forum robić i to notorycznie, żeby dostać karę 10 milionów euro ;-) Spokojnie, ewentualne kary są uzależnione m.in. od stopnia naruszenia, wielkości biznesu itd. W dodatku kary są ostatecznością. Akurat podanie personaliów w regulaminie to kwestia przede wszystkim ustawy o świadczeniu usług drogą elektroniczną, a nie RODO, ale jeśli ktoś rzeczywiście decyduje się na działalność, której nie można uznać za domową lub osobistą, RODO wchodzi w grę. Można się zastanawiać, czy prywatnego, nieprofesjonalnego forum nie można podciągnąć pod działalność osobistą, ale tutaj nie jesteśmy w stanie udzielić 100-procentowej odpowiedzi.

 

Dodaj komentarz